Hoe herstel ik mijn blessures?

Het eerste wat je het beste kunt doen, is professionele hulp zoeken: even naar de huisarts of fysiotherapeut. Dit is tevens wat ik meteen mijn studenten adviseer, het liefst bij een kundige therapeut die ervaring heeft met vechtsporten. Zij weten vaak meteen waar het probleem ligt en hoe het opgelost kan worden.

We hebben in de BJJ-scene veel fysiotherapeuten die de sport zelf beoefenen, dus meestal heb je wel een fysio in je team zitten. Wat ik vooral heb geleerd van de experts is dat ‘koppigheid en door de pijn trainen’ vaak leidt tot langdurige problemen of chronische pijnklachten. Dus je kunt beter even je ego aan de kant zetten, het laten checken en zorgen dat je herstelt.

Het moeilijkste is vaak het mentale deel: hoe en wanneer je terug moet komen. De drempel wordt steeds hoger en wellicht heb je een trauma opgelopen waardoor je al helemaal niet meer wilt trainen. Om dit allemaal te voorkomen, maken wij bij Kamae vaak een comeback-plan. We gaan samen even kijken hoe we het beste de trainingssessies kunnen aanpakken. Dit begint meestal met het kijken naar lessen, een aantal selectieve drills doen en uiteindelijk wil je weer licht kunnen rollen met teamgenoten. De meeste studenten maken de fout om meteen volle bak te trainen omdat ze te lang hebben gewacht. Dit is absoluut niet wat je wilt. Je kunt beter de tijd nemen om BJJ-filmpjes te bestuderen, technieken te visualiseren of eventueel een dummy aan te schaffen.


Wil jij ook leren om jezelf te verdedigen op de grond? Kom dan langs voor een gratis proefles! Tijdens deze les maak je kennis met de basistechnieken en ervaar je zelf hoe het is om te trainen in een veilige, motiverende omgeving.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *